
Co potrzebujemy na ok. 100 sztuk?
- 550 g mąki pszennej
- 300 g miodu
- 100 g cukru pudru
- 120 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 40 g przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki kakao (dodatkowo, jeśli wolimy ciemniejsze pierniki)
Jak przygotować pierniczki?
1. Masło z miodem rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do przestudzenia. Gdy już będzie letnie, mieszamy z resztą składników i ugniatamy ciasto. Jeśli byłoby zbyt miękkie, wkładamy na niecałą godzinę do lodówki.
2. Wałkujemy na grubość ok. 2-3 mm i wykrawamy różne kształty. Jeśli chcemy powiesić pierniczki na choinkę, to przed upieczeniem należy zrobić dziurki np. słomką do napojów.
3. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 8-10 min, w zależności od grubości ciasta.
Jeśli chcemy żeby pierniczki szybciej zmiękły, spód puszki, czy pojemnika wykładamy obranym i pokrojonym jabłkiem i co kilka dni wymieniamy owoc, aby się nie zepsuł. Ciastka pochłoną wtedy wilgoć z jabłek i szybciej będą gotowe do jedzenia.
Jak najlepiej ozdobić i jak zrobić najlepszy lukier pisałam w tamtym roku przy okazji poprzednich pierniczków.
