Już powoli zaczyna się kończyć sezon na truskawki, ale wykorzystuję je na wszystkie możliwe sposoby. Robię koktajle, ciasta, musy, w całości z cukrem, albo w lodach ze śmietaną. Są to moje ulubione owoce, więc rzeczywiście wszędzie się pojawiają. Ostatnio miałam ochotę zrobić coś bardziej czasochłonnego, wpadłam na pomysł, żeby zrobić drożdżówki z truskawkami. Dzięki nim nabierają pysznego smaku, lekko mokre od puszczonego soku. Na ciepło ze szklanką mleka są ucztą dla podniebienia. Rodzice powiedzieli, że w życiu nie jedli nic smaczniejszego, więc chyba wyszło :)
Potrzebne składniki na rozczyn:
- 12 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1/4 szklanki letniego mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
Jak zrobić rozczyn?
W niedużym naczyniu kruszymy drożdże na małe kawałeczki i zasypujemy cukrem. Zalewamy letnim mlekiem (pamiętamy, by nie za gorącym, bo zabije drożdże). Mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dosypujemy mąkę i mieszamy, by nie było grudek. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
Potrzebne składniki na ciasto (9 bułeczek):
- 2 szklanki mąki pszennej chlebowej
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 2 czubate łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/4 łyżeczki soli
- 60 g miękkiego lub roztopionego masła
- 400 g truskawek
- 1 jajko roztrzepane, do posmarowania bułeczek
Jak zrobić ciasto drożdżowe?
Do miski dodajemy mleko, jajko, żółtko i cukier i mieszamy. Do tych składników dodajemy przygotowany wcześniej rozczyn, mąkę, masło i sól. Z tego wyrabiamy ciasto. Żeby wiedzieć, że jest już gotowe, ciasto ma być elastyczne, nie klejące się. Odkładamy przykryte ściereczką, do podwojenia objętości.
Gdy już wyrośnie, zagniatamy szybko, dzielimy na 9 równych części z których formujemy okrągłe bułeczki. Układamy na wyłożonej papierem blaszce. Odkładamy znów do podwojenia objętości, przykryte ściereczką.
Potrzebne składniki na kruszonkę:
- pół szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- 60 g roztopionego masła
Wszystkie składniki zagniatamy między palcami.
Gdy bułeczki będą już odpowiedniej wielkość, bierzemy małą szklaneczkę i jej dnem robimy w nich wgłębienie. W dziurki wkładamy obrane truskawki i obficie posypujemy kruszonką.
Pieczemy w temp. 190 stopni, przez ok. 22 minuty.
