czwartek, 2 lipca 2015

Puszyste drożdżówki z truskawkami.



Już powoli zaczyna się kończyć sezon na truskawki, ale wykorzystuję je na wszystkie możliwe sposoby. Robię koktajle, ciasta, musy, w całości z cukrem, albo w lodach ze śmietaną. Są to moje ulubione owoce, więc rzeczywiście wszędzie się pojawiają. Ostatnio miałam ochotę zrobić coś bardziej czasochłonnego, wpadłam na pomysł, żeby zrobić drożdżówki z truskawkami. Dzięki nim nabierają pysznego smaku, lekko mokre od puszczonego soku. Na ciepło ze szklanką mleka są ucztą dla podniebienia. Rodzice powiedzieli, że w życiu nie jedli nic smaczniejszego, więc chyba wyszło :) 


Potrzebne składniki na rozczyn:

  • 12 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 szklanki letniego mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej

Jak zrobić rozczyn?

W niedużym naczyniu kruszymy drożdże na małe kawałeczki i zasypujemy cukrem. Zalewamy letnim mlekiem (pamiętamy, by nie za gorącym, bo zabije drożdże). Mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dosypujemy mąkę i mieszamy, by nie było grudek. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.


Potrzebne składniki na ciasto (9 bułeczek): 

  • 2  szklanki mąki pszennej chlebowej 
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 2 czubate łyżki cukru 
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 60 g miękkiego lub roztopionego masła
  • 400 g truskawek
  • 1 jajko roztrzepane, do posmarowania bułeczek


Jak zrobić ciasto drożdżowe? 

Do miski dodajemy mleko, jajko, żółtko i cukier i mieszamy. Do tych składników dodajemy przygotowany wcześniej rozczyn, mąkę, masło i sól. Z tego wyrabiamy ciasto. Żeby wiedzieć, że jest już gotowe, ciasto ma być elastyczne, nie klejące się. Odkładamy przykryte ściereczką, do podwojenia objętości. 

Gdy już wyrośnie, zagniatamy szybko, dzielimy na 9 równych części z których formujemy okrągłe bułeczki. Układamy na wyłożonej papierem blaszce. Odkładamy znów do podwojenia objętości, przykryte ściereczką. 


Potrzebne składniki na kruszonkę:

  • pół szklanki mąki pszennej 
  • 5 łyżek cukru 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 60 g roztopionego masła


Wszystkie składniki zagniatamy między palcami. 

Gdy bułeczki będą już odpowiedniej wielkość, bierzemy małą szklaneczkę i jej dnem robimy w nich wgłębienie. W dziurki wkładamy obrane truskawki i obficie posypujemy kruszonką.

Pieczemy w temp. 190 stopni, przez ok. 22 minuty

PODPIS