piątek, 6 lutego 2015

Ciasteczka francuskie posypane cukrem.


Wracam do Was po krótkiej przerwie z przepisem na ciasteczka francuskie posypane cukrem. Jeśli zmienimy kształt na serduszka, bez problemu możemy przygotować je również na Walentynki dla drugiej połówki. Będą też pyszne jeśli zamiast cukru, zanurzymy je w rozpuszczonej czekoladzie :) Postaram się dodać jeszcze specjalny walentynkowy przepis na ciasteczka, jeżeli zdążę z wykonaniem. Powiem Wam też, że prawdopodobnie w najbliższym czasie, w końcu dorobię się własnego aparatu, więc będę mogła regularnie robić dla Was zdjęcia :) Już nie mogę się doczekać! 



Co potrzebujemy na ciasteczka? 
Wychodzi ok. 40 ciastek. 

  • 3 szklanki mąki pszennej 
  • 1/3 szklanki cukru 
  • kostka masła (200g) 
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
  • cukier do posypania


Jak je przygotowujemy? 


  1. Do dużej miski wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy masło, śmietanę, żółtka (białka będziemy używać w następnym kroku) i sok z cytryny. Wszystko szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. 
  2. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i wycinamy dowolne kształty. Następnie ciastka smarujemy białkiem i maczamy w cukrze. Wykładamy na blachę. 
  3. Pieczemy w temp. 220 stopni (góra i dół) przez ok. 15 minut, do zarumienienia się ciastek. 




Smacznego!


PODPIS