Wracam do Was po krótkiej przerwie z przepisem na ciasteczka francuskie posypane cukrem. Jeśli zmienimy kształt na serduszka, bez problemu możemy przygotować je również na Walentynki dla drugiej połówki. Będą też pyszne jeśli zamiast cukru, zanurzymy je w rozpuszczonej czekoladzie :) Postaram się dodać jeszcze specjalny walentynkowy przepis na ciasteczka, jeżeli zdążę z wykonaniem. Powiem Wam też, że prawdopodobnie w najbliższym czasie, w końcu dorobię się własnego aparatu, więc będę mogła regularnie robić dla Was zdjęcia :) Już nie mogę się doczekać!
Co potrzebujemy na ciasteczka?
Wychodzi ok. 40 ciastek.
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- kostka masła (200g)
- 3 łyżki śmietany 12%
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
- cukier do posypania
Jak je przygotowujemy?
- Do dużej miski wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy masło, śmietanę, żółtka (białka będziemy używać w następnym kroku) i sok z cytryny. Wszystko szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i wycinamy dowolne kształty. Następnie ciastka smarujemy białkiem i maczamy w cukrze. Wykładamy na blachę.
- Pieczemy w temp. 220 stopni (góra i dół) przez ok. 15 minut, do zarumienienia się ciastek.
Smacznego!
