wtorek, 28 stycznia 2014

Tarta z serkiem Mascarpone


Cześć! 
Mam dzisiaj dla Was przepis na tartę z serkiem mascarpone na spodzie z ciastek zbożowych. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, nie potrzebujemy piekarnika. Smaczny i idealny na spotkanie przy kawie.
Zapraszam do pieczenia :) 


Składniki potrzebne do wypieku.

Ciasto: 
  • 225g ciastek zbożowych, np. Digestive
  • 115g masła ciepłego lub rozpuszczonego

Krem:

  • 500g serka mascarpone
  • pół szklanki śmietany kremówki 
  • 5 łyżek cukru pudru

Ponadto potrzebujemy świeżych owoców na wierzch ciasta, w moim przypadku 5 połówek brzoskwini z puszki. 





Przygotowanie: 

  1. Ciastka zgniatamy w blenderze, lub np. w ścierce młotkiem. Ważne, aby były dobrze skruszone.
  2. Do ciastek dodajemy masło i ugniatamy rękoma, aby miały postać mokrego piasku. 
  3. Wykładamy na formę do tarty i zanosimy do lodówki. 
  4. Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier, a następnie po łyżce dodajemy serek, ale już nie miksujemy tylko mieszamy łyżką. 
  5. Gotowy krem wylewamy na nasze ciasto i rozsmarowujemy, aby był równiutki.
  6. Nakładamy owoce wedle uznania na wierzch i wkładamy do lodówki lub zabieramy się do kosztowania :) 





Pozdrawiam, Kasia.