Jestem teraz u siostry, ponieważ mamy tydzień wolnego przez matury. Wczoraj wszystkie sklepy były zamknięte, a mieliśmy ochotę na jakiś domowy wypiek z prostych składników. Przypomniałam sobie wtedy o przepisie na ciasto na oleju, które w moim domu jest pieczone w okresie letnim z sezonowymi owocami.
My mieliśmy rabarbar i gruszki, reszta składników też zazwyczaj jest gdzieś w domu, więc wzięłam się do roboty, kilka minut i do piekarnika. Dzisiaj dokończyliśmy ostatnie kawałki!
Wyszedł pyszny, lekki i delikatny, dość mokry od owoców. Zapraszam!
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru (można trochę mniej, jeśli są mało kwaśne owoce)
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki
- owoce (ok.50-60 dag rabarbaru i pół gruszki)
Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 160 stopni.
Jak się upiecze, nie wyjmujemy od razu z piekarnika tylko zostawiamy go przez kilka minut w uchylonym piekarniku. Gdy ostygnie, posypujemy cukrem pudrem i gotowe!
Smacznego :)