piątek, 2 maja 2014

Szybkie ciasto na oleju.


Cześć kochani!
Jestem teraz u siostry, ponieważ mamy tydzień wolnego przez matury. Wczoraj wszystkie sklepy były zamknięte, a mieliśmy ochotę na jakiś domowy wypiek z prostych składników. Przypomniałam sobie wtedy o przepisie na ciasto na oleju, które w moim domu jest pieczone w okresie letnim z sezonowymi owocami.



My mieliśmy rabarbar i gruszki, reszta składników też zazwyczaj jest gdzieś w domu, więc wzięłam się do roboty, kilka minut i do piekarnika. Dzisiaj dokończyliśmy ostatnie kawałki! 
Wyszedł pyszny, lekki i delikatny, dość mokry od owoców. Zapraszam!


Potrzebne składniki:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru (można trochę mniej, jeśli są mało kwaśne owoce) 
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • owoce (ok.50-60 dag rabarbaru i pół gruszki)


Zaczynamy od utarcia jajek z cukrem zwykłym i waniliowym. Gdy będą w postaci lekkiej pianki dodajemy olej i mleko, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlewamy do blachy, wkładamy owoce.


Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 160 stopni.

Jak się upiecze, nie wyjmujemy od razu z piekarnika tylko zostawiamy go przez kilka minut w uchylonym piekarniku. Gdy ostygnie, posypujemy cukrem pudrem i gotowe! 
Smacznego :)




Pozdrawiam, Kasia.
PS. Zobaczcie na najlepszego i najukochańszego pomocnika :)