piątek, 28 marca 2014

Razowe scones z miodem.


Cześć kochani!
Przybywam dziś do Was z przepisem na mięciutkie, puszyste bułeczki. Są dosyć małe. Nie wiem czy tylko mi, ale gdy jadłam je z dżemem, smakowały jak pierniczki. Proste w przygotowaniu i nie trzeba czekać, aby wyrosły, ponieważ nie są na drożdżach. W najbliższym czasie postaram się także dodać przepis na bułki drożdżowe oraz strój dnia w innej odsłonie. Zapraszam do oglądania. 



Potrzebne składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 160 g mąki razowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 20 g masła
  • 1/4 szklanki miodu
  • szklanka mleka


Na początku mieszamy wszystkie suche składniki, po czym dodajemy masło, miód i mleko. Ciasto wyrabiamy szybko, następnie podsypując mąką, wałkujemy na grubość około 2 cm. Wycinamy kółka o średnicy ok. 5,5 cm (szklanką, bądź foremką do ciastek), chociaż ja polecam troszkę większą, ponieważ są naprawdę niewielkie. 

Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez ok. 13 minut.



Smacznego! :)