środa, 12 marca 2014

Przepis na pyszny tort


Cześć kochani!
Kilka dni temu miałam przyjemność upiec tort na urodziny mojej siostrzenicy. Skończyła dopiero 2 latka, więc ciasto miało przede wszystkim uroczo wyglądać. Mam nadzieję, że tak wyszło. Goście chwalili, że bardzo smaczny, jak na mój pierwszy wypiek tego typu, a sama jubilatka była bardzo zadowolona, oglądała tort z każdej strony, pokazywała serduszka paluszkami  :)



A teraz pora na przepis.
Składniki:
1) Na biszkopt (tortownica o średnicy ok. 21 cm)
  • 5 jajek
  • 140 g brązowego cukru
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g kakao
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
2) Składniki na krem:
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 50 g mlecznej czekolady startej na tarce
3) Dodatkowo:
  • 130 ml likieru kawowego, lub mocnej kawy
  • 1 słoiczek dżemu porzeczkowego 
  • 500 ml śmietany kremówki do dekoracji tortu 
  • ozdoby wedle uznania i zachcianki :) 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, kakao -mieszamy, następnie przesiewamy i odkładamy. W misie miksera należy umieścić jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) i brązowy cukier. Ustawiamy prawie najwyższe obroty miksera i ubijamy (końcówkami do ubijania białek) do uzyskania puszystej, gęstej pianki. Pianka powinna nawet potroić swoją objętość, a trzepaczki miksera będą pozostawiały na niej swój ślad. Do ubitej masy dodajemy przesiane suche składniki i olej. Mieszamy delikatnie szpatułką, do połączenia. Tortownicę smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Gotową masę delikatnie przelewamy do foremki i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 30 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzone ciasto kroimy na 3 równe blaty czekoladowe.


Wszystkie składniki na krem powinny być schłodzone.W misie miksera wlewamy kremówkę i mascarpone. Ubijamy do otrzymania gęstego kremu, uważając by ubijanie nie trwało zbyt długo, by krem się nie zwarzył. Pod sam koniec ubijania dodajemy cukier puder. Ubity krem śmietankowy mieszamy szpatułką ze startą czekoladą.
Jeden z blatów ciasta kładziemy na paterze. Należy nasączyć 1/3 przygotowanej mieszanki kawowej. Blat smarujemy połową dżemu, wyrównujemy. Na powidła kładziemy połowę kremu śmietankowego, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem ciasta, który nasączamy połową pozostałej mieszanki kawowej i smarujemy pozostałym dżemem. Następnie wykładamy resztę kremu, wyrównujemy i przykrywamy ostatnim blatem ciasta. Nasączamy pozostałą mieszanką kawową.

Następnie ubijamy śmietanę kremówkę potrzebną na udekorowanie tortu, po czym nakładamy 3/4 masy na tort i równomiernie rozkładamy na boki i wierzch. Pozostałą część śmietany przekładamy do rękawa cukierniczego i robimy obwódkę na wierzchu. 

Smacznego!
Tort przygotowany na podstawie bloga Moje Wypieki, którego szczególnie polecam :) 
 Pozdrawiam, Kasia.