środa, 19 lutego 2014

Babeczki ze snicersem


Cześć kochani!
Mam dziś dla Was przepis na pyszne muffinki. Jest dość prosty, tyle że zajmuje sporo czasu na przygotowanie. Idealny dla łasuchów, którzy lubią słodkości. Dzięki bitej śmietanie, babeczki są bardzo lekkie i puszyste,a snicersy i karmel nadają im głębi smaku. Bardzo polecam :) 
Muffinki przygotowane na podstawie przepisu książki "Moje wypieki i desery"




Składniki na ok. 14 babeczek: 

Ciasto: 
  • 225 g mąki pszennej
  • 50 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 duże jajko
  • 150 ml mleka
  • 2 batoniki Snicers, posiekane
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • szczypta soli

Sos karmelowy:
  • 125 g cukru
  • 75 ml śmietany kremówki 36%
  • 25 g masła
  • 2 łyżki wody

Dodatkowo:
  • 2 batoniki Snicers, posiekane
  • 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
  • ok. 5 łyżek cukru pudru


Przygotowanie ciasta: 

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Roztrzepujemy jajko z mlekiem, olejem, aromatem. Do drugiego naczynia dodajemy mąkę wymieszaną z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Łączymy zawartość obu naczyń , mieszając widelcem do połączenia składników. Dodajemy snicersy i ponownie mieszamy. Papilotki napełniamy do połowy wysokości. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 20-23 minuty. Sprawdzamy czy jest suchy patyczek. Po wyjęciu z piekarnika studzimy je na kratce. 


Wykonanie karmelu: 
Do garnuszka wsypać cukier i wlać wodę. Lekko podgrzewać, bez mieszania, aż cukier się rozpuści (najpierw wyparuje woda, potem powstanie mocno scukrzona masa, która się rozpuści i nabierze ładnego karmelowego koloru). Lekko podgrzewać dalej, około 2 - 4 minut,do koloru brązowego, ale nie zbyt ciemnego.

Zdjąć z palnika, wmieszać szybko kremówkę i masło, intensywnie mieszając. Uwaga: łatwo o poparzenie, należy być ostrożnym; mieszanina reaguje dość wybuchowo. Powstały sos wystudzić.



Życzę smacznego, Kasia :)